Granica funkcji
Marta96: Posługując się definicją granicy funkcji wykazać, że:
| | x−2 | |
obliczyłam pierw f(x)−g= |
| |
| | 10x+8 | |
| | x−2 | |
Obliczam nierówność | |
| |<ε |
| | 10x+8 | |
i wychodzi mi |x−2|<ε(10x+8)
20 gru 02:08
:): a może lepiej z def. Heinego? za pomocą ciągów i tw. o granicach tych ciągów?
20 gru 09:46
Olgaaa: Skoro ma podane tak w poleceniu, to nie może sobie zmieniać

Niech x
n będzie takim ciągiem, że lim x−>
∞ x
n=2
| | (3x+1) | | 3*limxn+1 | |
lim n−>∞( |
| )=lim n−>∞ ( |
| )=lim x−>∞ |
| | 5x+4 | | 5*limxn+4 | |
c.n.d.
20 gru 13:10
Gray: Piszesz, że nie może sobie zmienić po czym sama rozwiązujesz tak jak : ):
zasugerowała...
20 gru 13:15
:): no wydaje mi się, że to jest to samo
20 gru 13:36
:): poza tym obie definicje są równoważne
20 gru 13:37
Gray: Do wykazywania, że coś jest granicą często nauczyciele (prowadzący, ćwiczeniowcy − jak zwał,
tak zwał) żądają definicji Cauchy'ego; wtedy to rozwiązanie nie przejdzie...
20 gru 14:04
Marta96: A skąd o xn=2?
20 gru 22:25
Marta96: Jak poprawić moje rozwiązanie?
20 gru 22:38