ciągu
kalkulator: w malejącym ciągu nieskończonym geometrycznym an dane są a2=48 oraz a4=27. Oblicz sumę
wszystkich wyrazów tego ciągu
19 gru 22:52
Eta:
| | a4 | | 9 | | 3 | | 3 | |
q2= |
| = |
| ⇒ q= |
| v q= − |
| −−− odrzucamy |
| | a2 | | 16 | | 4 | | 4 | |
| | a1 | |
|q|<1 to S= |
| = ............. |
| | 1−q | |
dokończ
19 gru 22:57
pigor: ..., np. tak :
a
32=a
2*a
4= 48*27= 3*16*3
3= (9*4)
2= 36
2 ⇒ a
3=36,
q=
2736=
34 < 1 ⇒ np. a
2= a
1q ⇒ 48=
34a
1 ⇒ a
1=64,
| | a1 | | 64 | |
zatem S= |
| = |
| = 64*4= 256 . ...  |
| | 1−q | | 1−34 | |
19 gru 23:04
pigor: ..., tylko, bez komentarza, bo naprawdę nie widziałem ...
19 gru 23:06