.
Rafał: 1. Bok rombu ma długość 6 cm , a kat rozwarty ma miare 120 stopni .Oblicz długosci przekatnych
tego rombu.
2. Z punktu P poprowadzono dwie styczne do okregu o promieniu 4cm. Kat między stycznymi ma
miare 60 stopni .Znajdz odległosc punktu P od srodka okregu.
3.W trójkacie prostokatnym jeden z katów ostrych ma miarę α , a krótsza przyprostokatna ma
długosc a . Oblicz długosci przeciwprostokatnej tego trójkata jesli:
a) α=30 stopni , a=4
b) α=45 stopni ,a=pierwiastek z 2
c) α=60 stopni ,a=2 pierwiastki z 3
czy ktoś wie jak to rozwiązać?
19 lis 16:30
BiebrzaFun :
1)krótsza przekątna dzieli ten romb na dwa równoboczne trójkąty
2)narysuj to
x−szukana odległość
3)zrób rysunki,w miarę dokładnie ,i skorzystaj sin lub cos
19 lis 16:56
Rafał: a mozesz rozwiazac te zadania bo nie było mnie w szkole i nie bardzo czaje o co chodzi
19 lis 17:36
Rafał: a mozesz rozwiazac te zadania bo nie było mnie w szkole i nie bardzo czaje o co chodzi
19 lis 17:36