p
Kamil: czy 8712 jest podzielone przez 9
odp tak
8712:9=968?
19 gru 21:20
PW: Kamilu, podzielne, nie podzielone.
Nie musimy dzielić, można się powołać na cechę podzielności przez 9.
19 gru 21:29
Eta:
8+7+1+2=18
19 gru 21:31
Saizou :
wyprowadźmy sobie cechę podzielności przez 9 najpierw
oznaczmy liczbę a w następujący sposób
a=a0+10a1+102a2+....+10nan
prawdziwa jest kongruencja
10≡1 (mod9) zatem
a≡a0+1a1+1a2+....+1an (mod9), stąd 9I a ,gdy
pI (a0+a1+a2+...+an), czyli suma cyfr liczb a jest podzielna przez 9
a=8712
8+7+1+2=18 9l 18
19 gru 21:44