może zna ktoś książkę B.P. Demidowicza Sbornik Zadacz
wiki : witam potrzebuję pomocy nie tyle w rozwiązaniu zadania ale w jego odnalezieniu chodzi o to że
nigdzie nie mogę znaleźć Zbioru zadań do analizy matematycznej (poziom studia

B.P. Demidowicza Sbornik Zadacz, gdyby ktoś z tego wcześniej korzystał i wiedział gdzie
odnaleźć w internecie byłabym wdzięczna
19 gru 17:58
Janek191:
Wpisz w googlach:
Demidowicz Zbiór zadań
lub
Demidowicz Zbiór zadań z analizy matematycznej
itp.
19 gru 18:28
wiki : myślisz że nie próbowałam, wpisuje spolszczoną nazwę, orginalną, wpisuje na przeglądarkach
rosyjskich i nic
19 gru 18:55
ujujuju: mam ten zbior, jaka uczelnia?
19 gru 19:06
ujujuju: bo tym z UJ nie pomagam :⊂
19 gru 19:06
wiki : ug jestem już w domu a on jest dostępny niby w czytelni i teraz nie mam już możliwości z niego
skorzystać
19 gru 19:07
19 gru 19:14
wiki : nic pomocy

?
19 gru 19:35
pigor: | | 1 | | 3 | | 2n−1 | | 1 | |
..., wykazać nierówność |
| * |
| * ... * |
| < |
| |
| | 2 | | 4 | | 2n | | √2n+1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
powiem krótko tak : dla n=1 nierówność oczywista,
zakładam, że jest prawdziwa dla n :
| | 1 | | 3 | | 2n−1 | | 1 | |
Z. |
| * |
| * ... * |
| < |
| |
| | 2 | | 4 | | 2n | | √2n+1 | |
, a wykażę dla n+1, że
| 1 | | 3 | | 2n−1 | | 2(n+1)−1 | | 1 | |
| * |
| *...* |
| * |
| < |
| |
| 2 | | 4 | | 2n | | 2(n+1) | | √2(n+1)+1 | |
czyli, że
| | 1 | | 3 | | 2n−1 | | 2n+1 | | 1 | |
T. |
| * |
| *...* |
| * |
| < |
| |
| | 2 | | 4 | | 2n | | 2n+2 | | √2n+3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
D.
d o w ó d np. tak :
| 1 | | 3 | | 2n−1 | | 1 | | 2n+1 | |
| * |
| *...* |
| * |
| * |
| = |
| 2 | | 4 | | 2n | | √2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | √2n+3 | | 2n+1 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √2n+3 | | √2n+1 | | 2n+2 | |
| | 1 | | √(2n+3)(2n+1)2 | |
= |
| * |
| = |
| | √2n+3 | | √(2n+1)(2n+2)2 | |
| | 1 | | (2n+3)(2n+1) | |
= |
| * √ |
| = |
| | √2n+3 | | (2n+2)2 | |
| | 1 | | 4n2+8n+3 | |
= |
| * √ ( |
| ) = |
| | √2n+3 | | 4n2+8n+4 | |
| | 1 | | 4n2+8n+3 | | 1 | |
= |
| * √ ( |
| ) < |
| * √1 = |
| | √2n+3 | | 4n2+8n+3+1 | | √2n+3 | |
| | 1 | |
= |
| c.n.u. i koniec .  |
| | √2n+3 | |
19 gru 20:12
wiki : o boże dziękuję bardzo

pigor przywracasz wiarę w ludzi
19 gru 20:14
pigor: ...,

miło to słyszeć, wiara czyni cuda ; pozdrawiam .
19 gru 20:22