Różnica pól dwóch kwadratów
K.: Różnica pól dwóch kwadratów jest równa 17. oblicz długość boków kwadratów, wiedząc że są one
liczbami naturalnymi.
19 gru 14:15
:): 17=1*17 =17*1 i nic więcej
19 gru 14:17
K.: No właśnie, że nie, ma być 8 i 9
19 gru 14:20
Jędrek: n
2 − m
2 = 17 n − większa l. naturalna, m − mniejsza l. naturalna
(n + m)(n − m) = 17 m + n oraz m − n też muszą być l. naturalnymi
17 ma tylko 2 podzielniki : 1 i 17, a więc możliwość jest tylko jedna:
n + m = 17
n − m = 1
Rozwiązując ten układ otrzymasz: n = 9, m = 8 i GOTOWE

!
19 gru 14:30
K.: Dzieki wielkie!
19 gru 14:34
Jędrek: Nie ma sprawy − Wesołych Świąt

!
19 gru 14:35
:): no dałam wskazówkę, że tylko tak można 17 rozpisać
19 gru 14:39