Pomoc , całki nieoznaczone .
ledzeppelin21: Witam , mam prośbę , pomożecie mi z tą całką , jestem zielony z całek , dlatego prosiłbym krok
po kroku .
1.Wyznacz wartość funkcji pierwotnej
∫dx1+(3x−2)2
Podejrzewam , że jest to coś łatwego , zamierzam całki ogarnąć w święta , a przykład muszę
oddać w poniedziałek . Z góry dziękuje za pomoc.
19 gru 12:43
J:
| | dt | |
podstaw: 3x = t 3dx = dt dx = |
|
|
| | 3 | |
| | 1 | | dt | |
..wtedy = |
| ∫ |
| = ...? |
| | 3 | | 1 + t2 | |
19 gru 12:51
jakubs: 3x−2 =t
19 gru 12:53
J:
... = arctgt + C i wracasz do zmiennej wyjściowej ... = arctg(3x−2) + C
19 gru 12:54
J:
... jasne...dzięki
jakubs ...
19 gru 12:55
jakubs:
19 gru 13:06
J:
| | 1 | |
.. i jeszcze "zjadłem" ułamek ... = |
| arctg(3x−2) + C |
| | 3 | |
19 gru 13:08
IQ: czyli tak jak za PRLu: dzisiaj oddajemy fabrykę, elektrownię, szosę a ..piec, turbiny, asfalt
itp wstawi się potem, bo najważniejsze to przecięcie wstęgi
19 gru 13:47
ledzeppelin21: Wielkie dzięki za pomoc J i jakubs .
19 gru 23:10