Trygonometria
Kolejarz:
Zadanie:sinx + sin5x = sin2x.Wskazówki do rozwiązania
sin5x + sinx − sin2x = 0 ⇔ 64sin10−160sin8x+148sin6x−59sin4x+8sin2x = 0
sin2x = t ; t(8−59t+148t2−160t3+64t4) = 0
A wielomian stopnia czwartego sprowadzony do postaci a4 + ka2 +pa + q =0
można rozwiązać np.:tak
a4 +ka2 + pa +q =0 ⇔(a2 +Aa +B)(a2 +Ca +D)=0,czyli
A+C=0; B+D=A2 +k, D−B=p/A, BD=q
Podnosząc stronami równania do kwadratu i odejmując mamy w końcu na z=A2
z3+(2k)z2+(k2−4q)z−p2 = 0−a to już jest klasyczne równanie stopnia trzeciego,które
rozwiązuje się znamymi studentom metodami itd
19 gru 12:28