zadanie z kulkami
adrian1te: Zad.1 W urnie znaduja sie 2 kule biale i 3 kule czarne. Z urny losujemy 2 kule. Niech: A−
wylosowano 2 kule biale B− wylosowano kule biala i czarna C− wylosowano 2 kule czarne Opisz
zdarzenia: AuB, AnB, A', B', AuBuC, AnC, A\B
Potrafi ktos to zrobic?
19 gru 10:53
ann:
Ω={{x,y} : x,y∊{b1,b2,c1,c2,c3}}
A ={ {b1,b2} }
B={ {b1,c1},{b1,c2},{b1,c3},{b1,c1},{b2,c2},{b2,c3}}
C ={{c1,c2},{c1,c3},{c2,c3}}
AuB − wszystko co jest w A + wszystko co jest w B
AuB={(x,y)∊Ω: (x≠ci i y≠cj), i,j =1,2,3
AnB − wszystko co jdnoczenie jest w A i B = zb pusty bo losujac dwie kule nie mozna miec
jednoczesnie dwoch kul, ktore sa biale i zeby jedna byla czarna => AnB=∅
A'={(x,y) : x,y∊{b1,b2,c1,c2,c3} i (x≠b1 i y≠b2}}− skoro wszystkie mozliwe pary zeby nie byla
to para dwoch bialy wiec musza byc albo biala z czarna albo dwie czarne, a wiec
A'=BuC
B'={{x,y}∊Ω: (x≠bj i y≠ci}, i=1,2,3 j=1,2} − skoro nie maja byc dwie o roznych kolorach wiec
musza byc dwie w tym samym kolorze a wiec
B'=AuC
AuBuC=AuA'=Ω , korzystamy tu z tego co pokazalismy wyzej czyli ze BuC=A' oraz z tego ze AuA'=Ω
AnC −wszystko co jest jednoczesnie w A i C, a nie mozna miec losujac 2 kule jednoczesnie dwoch
czarnych i dwoch bialych a wiec AnC=∅
A\B − wszystko co jest w A i nie jest jednoczesnie w B, a wiec A\B=A
19 gru 12:06