Granica hospital
Aneta: korzystając z reguły de' Hospitala wyznacz granicę
lim x→0 [ln(x+1)]x
19 gru 10:41
Aneta: pomoże ktoś?
19 gru 11:25
ledzeppelin21: Reguły de'Hospitala możesz używać tylko wtedy kiedy masz albo 00 albo ∞∞ , a tutaj
masz symbol nieoznaczony 00 , więc mam pytanie czy w poleceniu było skorzystać z reguły
de'Hospitalette czy poprostu oblicz ?
19 gru 12:47
pigor: ..., no właśnie , jabym robił tak :
limx→0 (ln(x+1))x= [00] = limx→0 eln(ln(x+1))x =
= limx→0 exln|ln(x+1)| = e0= 1.
19 gru 13:46
ledzeppelin21: O to mi chodziło , że też bym tak liczył ,ale jak musimy skorzystać z de'Hospitala to trzeba
przekształcać aż to otrzymania jednego z dwóch symboli.
19 gru 16:29
pigor: ..., co to znaczy musimy , ktoś ci "kazał" z lopitala ...
19 gru 16:33
pigor: hmm..., to może tak :
jeśli ln(x+1)>0 ⇔ x+1>1 ⇔ x>0, to
| | ln(ln(x+1)) | | 1ln(x+1)* 1x+1 | |
xln(ln(x+1))= |
| = H = |
| = |
| | 1x | | − 1x2 | |
| | −x2 | | −2x | | −2 | |
= |
| = H = |
| = H = |
| = −2(x+1) |
| | (x+1)ln(x+1) | | ln(x+1)+ 1 | | 1x+1 | |
wtedy
limx→0+ (ln(x+1))x= lim
x→0+e
−2(x+1= e
−2(0+1)=
e−2.
19 gru 16:57
J:
w wykładniku jest nadal symbol nieoznaczony: 0*∞ ...
19 gru 16:58
J:
o , i po to był Hospital...
19 gru 16:59
john2: A nie powinno to wyglądać tak?
| | ln(x+1) | |
limx−>0 (ln(x+1))x = limx−>0 ( |
| * x)x = ... |
| | x | |
| | ln(x+1) | |
limx−>0 ( |
| )x = 1 |
| | x | |
lim
x−>0 x
x = lim
x−>0 e
xlnx = lim
x−>0 e
lnx / (1/x) = ...
| | lnx | | | |
limx−>0 |
| =H limx−>0 |
| limx−>0 −x = 0 |
| | | | | |
lim
x−>0 e
lnx / (1/x) = [ e
0 ] = 1
| | ln(x+1) | | ln(x+1) | |
limx−>0 ( |
| * x)x = limx−>0 ( |
| )x * xx = 1 * 1 = 1 |
| | x | | x | |
20 gru 09:52
20 gru 10:23
Gray: O 16:57
pigor przesadził licząc z de l'Hospitala trzeci raz coś, co pod tę regułę nie
podpada:
| | −2x | |
... = |
| →0, więc ostatecznie wychodzi e0=1. |
| | ln(x+1)+1 | |
20 gru 11:27
john2: Aha. Dzięki za odpowiedź.
20 gru 11:34