dasdas
aaa: GEOMETRIA ANALITYCZNA W R3 PILNE
prosze o pomoc z takim zadaniem:
wyznaczyć rownanie powierzchni bedacej zbiorem punktow rowno oddalonych od prostej
L:{x−4y−z=0 2y+z=0} i punktu A(3,2,1). JAK to zrobić? moj pomysl byl taki zeby podsatwic
poprostu, po przejsciu na post parametryczna: x=5−5t, y= 3t, z=t. Wtedy: tworze rownanie:
(x−3)2+(y−2)2+(z−3)2=(x05+5t)2+(y−3t)2+(z−t)2 Ale z tego wychodzi strasznie dziwacznie,
ajaka jest prawidłowa metoda?
19 gru 10:18
Gray: Pomysł masz dobry; lewa strona jest OK. Z prawej strony musisz się pozbyć t.
Należy podać wzór mierzący odległość punktu (x,y,z) od prostej przechodzącej przez punkt
(0,0,0) równoległej do wektora (2,0,−2).
| | |(x,y,z) □ (2,0,−2)| | |
Taki wzór to |
| , gdzie □ − iloczyn wektorowy; | | − długość |
| | |(2,0,−2)| | |
wektora.
Jeżeli się nie pomyliłem to wychodzi:
| | 1 | |
(x−3)2+(y−2)2+(z−3)2 = y2 + |
| (x+z)2 |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−
Podałeś złą postać parametryczną; powinno być np.: x=2t, y=t, z=−2t.
19 gru 10:55
MQ:
1. trzeba wyznaczyć najpierw równanie prostej.
2. Dla dowolnego punktu X wyznaczyć jego obraz X' w rzucie na prostą.
3. Obliczyć zbiór punktów z warunku:
|XX'|=|XA|
19 gru 10:59