Ekstrema funkcji
GallAnonim: WItam

Wyznaczyć dziedzine oraz ekstrema danej funkcji
f(x)=(x+2)e
−x
obliczyłem pochodną wyszła e
−2(x+3)
Jak są liczby i "x" to dosyć łatwo mi obliczyć ekstrema , jednak jak pojawia sie liczba "e" to
nie wiem co mam zrobić , proszę o jakaś rade
19 gru 01:26
razor: policz jeszcze raz pochodną
19 gru 01:28
GallAnonim: oki juz licze
19 gru 01:33
GallAnonim: Hmmm policzyłem i znowu to samo
skorzystałem ze wzoru (f*g)`=f`g+fg` I (ex)`=ex
19 gru 01:37
razor: f'(x) = 1*e−x − (x+2)e−x = e−x*(−x−1)
19 gru 01:38
GallAnonim: ach te minusy , sorka
i teraz tylko postępuje tak
−x−1=0
x=−1
i te −1 podstawiam do funkcji f(x) , tak?
19 gru 01:43
razor: −1 to punkt podejrzany o ekstremum, trzeba zbadać znak pochodnej w otoczeniu tego punktu i na
tej podstawie stwierdzić czy jest to minimum czy maximum
19 gru 01:44
GallAnonim: Hmmm no tak wiem , w tych łatwiejszych przykładach rysowałem poprostu funkcje
i widziałem to a w tym przykładzie bez narysowania , nie wiem niestety
19 gru 01:49
GallAnonim: jak pochodna zmienia znak z + na − to jest max z − na x to min ale nie wiem jak to sprawdzić ,
obliczając
19 gru 01:50
razor: | | 1 | |
e−x = |
| − zawsze dodatnie więc znak funkcji zależy tylko od znaku −x−1 a to już |
| | ex | |
potrafisz narysować
19 gru 01:50
GallAnonim: hmm , no tak więc to bedzie max. f(−1)=e
19 gru 01:55
razor: zgadza się, a ja tymczasem idę spać
19 gru 02:01
GallAnonim: Dobrej nocy i dziękuje za pomoc
19 gru 02:03