Kombinatoryka
Mia : Cześć, mam dwa zadania do rozwiązania i niestety jeszcze nie wiem jak zrobić, proszę o pomoc:
1.Ile różnych wyników można otrzymać, sumując co najmniej dwie spośród liczb:
a) 1,3,5,10,20,50,90
b) 1,3,5,10,20,50,82
?

2. Ile różnych liczb można utworzyć mnożąc dwie lub więcej spośród liczb: 3,4,4,5,5,6,7,7,7?
Naprawdę, bardzo ważne, czy ktoś mógłby wytłumaczyć się za to zabrać?
19 gru 00:18
Mia : Hej, no proszę, niech ktoś pomoże
19 gru 17:49
panpawel: W pierwszym wszystkich sum masz 2
7 − 8, możliwe, że trzeba jakieś odjąć, dla przykładu
2+8=7+3, nie mam teraz czasu nad tym pomyśleć
19 gru 18:10
panpawel: Nie gwarantuję, że to jest dobra droga do rozwiązania, możliwe, że idzie szybciej jakoś do tego
dojść.
19 gru 18:12
Mila:
a) Jak podał Pawel
suma wszystkich podzbiorów zbioru 7 elementowego i od tego odejmujemy 7 podzbiorów
jednoelementowe i jeden zbiór pusty.
b) niektóre sumy mozna przedstawić tak:
83=82+1
83=10+20+50+3
85=82+3
85=10+20+50+5
88=10+20+50+5+3
88=82+5+1
86=82+1+3
86=10+20+30+1+5
Nie wiem, czy jeszcze coś można znaleźć
wynik będzie to co wcześniej pomniejszone o 4.
120−4=116
19 gru 20:35
PW:
(1) 1+3+5+10+20+50+90 = 179
Mamy 7 różnych składników, suma (1) jest jednym z możliwych wyników.. Wyrzucając 1, 2, 3,...5
składników otrzymamy sumę co najmniej dwóch liczb.
1 składnik można usunąć na 7 sposobów.
| | | |
2 składniki można usunąć na | sposobów. Otrzymana suma będzie za każdym razem inna, bo |
| | |
sumy dwóch różnych liczb spośród danych dają różne wyniki.
| | | |
3 składniki usunięte oznaczają | różnych sum. |
| | |
| | | |
4 składniki usunięte oznaczają | różnych sum |
| | |
| | | |
5 składników usuniętych daje | różnych sum. |
| | |
| | | | | | | | | | | | | |
Odpowiedź: | + | + | + | + | + | = ...(ładny wynik, wystarczy od |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
sumy wszystkich takich | odjąć | + | ). |
| | | | |
II sposób (pewnie tak liczył
panpawel, ale nie miał czasu opisać dlaczego):
W ciągu 7−elementowym postawmy na dowolnym miejscu 0 lub 1. Liczba 0 na miejscu k (1≤k≤7) niech
oznacza, że nie sumujemy liczby wymienionej w treści zadania na pozycji nr k. Liczba 1 niech
oznacza, że liczba wymieniona na miejscu k jest sumowana. Na przykład ciąg
(2) (0,1,1,1,0,0,1)
oznacza: liczby 3, 5, 10 i 90 będą sumowane, a liczby 1, 20 i 50 − nie.
Ciągów o przykładowej postaci (2) jest 2
7 (wszystkich), od tej liczby należy odjąć liczbę
ciągów, w których są same zera lub jedno zero − jest ich 1+7 = 8.
Uwaga o tym, że żadne sumy różnych liczb nie dają tego samego wyniku, kończy rozwiązanie.
Dlaczego tak jest − trzeba znowu napisać jakieś uzasadnienie, choć rzecz wydaje się oczywista.
Odpowiedź: Szukanych sum jest 2
7 − 8 = 120.
19 gru 21:00
Mila:
Na to czekałam, pozdrawiam
19 gru 21:06
Mila:
Trochę inaczej to sobie w moim łebku układałam i teraz będę analizować.
19 gru 21:07
PW: Mila, ja tylko zadanie a) rozwiązywałem

tłumacząc, skąd się to wzięło, bo
panpawel podał tylko wynik.
19 gru 21:14
Mila:
Ależ, wiem. Czekałam na taki opis.
A co w (b), bo to tylko moja intuicja.
19 gru 21:16
PW: Myślę że b) nie da się lepiej wytłumaczyć, niż to zrobiłaś
19 gru 21:28
Mila:
Dziękuję. Pozostaje drugie zadanie.
19 gru 21:33
Mila:
2)
Iloczyn wszystkich czynników: 3*4*4*5*5*6*7*7*7=31*42*52*61*73
Tworzymy iloczyny:
Wszystkich iloczynów będzie : (1+1)*(2+1)*(2+1)*(1+1)*(3+1)=2*3*3*2*4=36*4=144
Np. 30*40*50*60*71 i taki iloczyn musimy odliczyć, czyli 5 iloczynów odliczamy
Może być taki iloczyn:
30*40*50*60*70 też odliczamy
Natomiast iloczyn :
31*41*50*60*70 odpowiada nam
W rezultacie szukanych iloczynów będzie :
144−1−5=138
===========
Jeśli to potwierdzi PW to będzie dobrze.
19 gru 21:52