Pochodna x^lnx
jaty: Mam obliczyć pochodną xlnx
Zrobiłem zadanie na 2 różne sposoby i wyszły mi różne wyniki ...
xlnx = elnxlnx = elnx * lnx = (i tu pojawiają się zmiany)
1. = (xlnx)' = (elnx * lnx)' = [lnxx + lnxx] * elnx * lnx * lne = 2 *
lnxx * elnx * lnx * 1
2. = (xlnx)' = (e(lnx)2)' = 2x * 1x * lne * e(lnx)2
Wiem, że pkt. 1 jest dobrze rozwiązany ale dlaczego numer 2 jest różny i błędny?
18 gru 22:53
jaty: btw. dopisek do pkt.2
f(x) = x2
g(x) = lnx
h(x) = ex
czyli elnx2 jest złożeniem h(f(g(x)))
18 gru 22:57
PW: Chyba błąd tkwi w niezbyt szczęśliwym określeniu kolejnych funkcji.
g(x) = lnx,
f(u) = u2
h(v) = ev.
18 gru 23:13
jaty: @UP
To jest to samo, tylko zapisane innymi argumentami (zmiennymi).
18 gru 23:25
jaty: aaa już rozumiem, zerknąłem na inny przykład i twój
18 gru 23:33
PW: I w tym rzecz, u Ciebie pojawiło się jakieś 2x (pewnie "pochodna x2").
18 gru 23:35