pytanie o całki
Kuba: Mam pytanie choć odpowiedź wydaje mi się oczywista że tak. Nauczyciel podał nam wzór na
całkowanie przez części ∫ (f')*g*dx=f*g − ∫ f*(g')*dx a na internecie jest na odwrót
https://matematykaszkolna.pl/strona/2282.html więc
czy nauczyciel się pomylił? Bo wszystkie przykłady robiliśmy na lekcji jak ten wzór i teraz
nie wiem jak już liczyć. Proszę o pomoc
18 gru 21:52
J:
wiesz o tym, że: a*b = b*a....?
18 gru 21:54
Kuba: wiem o przemienności mnożenia, to jednak cos zle licze, no okey dzieki
18 gru 21:55
PW: Wzór na pochodną iloczynu:
(1) (f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x).
Wynika stąd zarówno
f'(x)g(x) = (f(x)g(x))' − f(x)g'(x)
jak i
f(x)g'(x) = (f(x)g(x))' − f'(x)g(x).
Równości te zapisane w formie całkowej dają oba wzory, są one pozornie różne, oba wywodzą się z
(1).
18 gru 22:29