.
Hugo: Podpowie ktoś coś ?
∫(xdx)/(x
4−1)= ∫xdx/(x−1)(x+1)(x
2+1) i dalej nie bardzo wiem co zrobić
18 gru 21:41
J:
rozłóż na ułamki proste..
18 gru 21:46
niechciany: Zacznij od wyprowadzenia wzorów na całki :
| | dx | | dx | |
∫ |
| oraz ∫ |
| |
| | x2 + a2 | | x2 − a2 | |
Następnie w twojej całce podstaw t = x
2.
18 gru 21:51
Gray: Jeżeli mogę się wtrącić: najpierw podstaw t=x2; potem dopiero rozkład na ułamki proste −
zaoszczędzisz sporo czasu.
18 gru 21:58
Hugo: pokazałby mi ktoś jak to sie rozkłada bo szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jak to
zrobić
18 gru 22:09
niechciany: Kolokwium też mamy za ciebie napisać ?

Otwórz książkę do analizy matematycznej i poczytaj
trochę o całkach.
18 gru 22:22
razor: | | 1 | |
t = x2, dt = 2xdx, xdx = |
| dt |
| | 2 | |
| | xdx | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | x4−1 | | 2(t2−1) | | 2 | | t2−1 | |
1 = A(t+1) + B(t−1)
dla t = −1
dla t = 1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| ( |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| ) = |
| 2 | | t2−1 | | 2 | | 2 | | t−1 | | 2 | | t+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| ln|t−1|− |
| ln|t+1| = |
| (ln|x2−1|−ln|x2+1|) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
18 gru 22:23
Hugo: wielkie dzięki teraz juz rozumiem !
18 gru 22:35
Hugo: Ktoś se pod Hugusia podszywa
19 gru 07:28