zapisz w innej postaci
Piterek: √2 / 1 + √2 + √3
Jak mozna zapisac inaczej prosze o jakas pomoc
18 gru 21:24
Eta:
Najpierw zapisz to porządnie!
Co jest w mianowniku ?
18 gru 21:30
ciacho: Nie moge cos mianownik to 1 + √2 + √3
18 gru 21:39
18 gru 21:46
Mila:
Możesz np. tak:
| √2 | | (1+√2)−√3 | |
| * |
| = |
| 1+√2+√3 | | (1+√2)−√3 | |
| | √2*(1+√2−√3) | |
= |
| = |
| | (1+√2)2−3 | |
18 gru 23:38
Eta:
...............
...............
Mila
Nie ma potrzeby wymnażać w liczniku
| √2(1+√2−√3) | | 1+√2−√3 | |
| = |
| |
| 2√2 | | 2 | |
19 gru 00:51