.
Franek: Rozłóż na ułamki proste i znajdź całke
∫( (2x+3)dx )/(x
2+1) pomóżcie rozłożyć bo nie wiem jak to zrobić a całkę juz pózniej sam
policze
18 gru 19:52
Gray: To licz, bo to już jest ułamek prosty
18 gru 20:04
AS:
Ułamka tego nie da się rozłożyć na ułamki proste.
By obliczyć całkę z tego ułamka należy rozpisać
w taki sposób
| 2*x + 3 | | 2*x | | 3 | |
| = |
| + |
| |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
Pierwszy ułamek przez podstawienie x
2 + 1 = t
drugi przez arctgx
18 gru 20:05
J:
..a po co rozkładać...?
| | 2x | | 3 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ... |
| | x2+1 | | x2+1 | |
18 gru 20:05
J:
..ot,co...
18 gru 20:06
Franek: w sumie racja

a nie mogłbym po prostu od razu za t=x
2 +1 i by wyszło dt= 2xdx a dalej
3∫1/t

18 gru 20:10
J:
| | f'(x) | |
pierwsza całka: ∫ |
| dx = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
18 gru 20:11
J:
... a co zrobisz z trójką ...?
18 gru 20:12
Franek: nie moge jej przed całke wypisać ?
18 gru 20:13
J:
tam jest suma, a nie iloczyn...∫3*f(x)dx = 3∫f(x)dx...,ale ∫(3+f(x))dx = ∫3dx + ∫f(x)dx
18 gru 20:16
Franek: czyli w tym wypadku ∫ ( (2x+1)dx )/ (x
2+x+1) robie identycznie czyli ∫2x/M +∫1/M
18 gru 20:17
Franek: a ok dzięki
18 gru 20:17
J:
| | f'(x) | |
..w tym przykładzie masz od razu...∫ |
| dx = ... |
| | f(x) | |
18 gru 20:19
Franek: nie rozumiem możesz jakoś jaśniej ? dlaczego to jest źle przecież robie tak jak wcześniej ?
18 gru 20:22
Franek: aaa w sumie racja juz chyba wiem o co chodzi chodzi o to ze za t podstawiamy mianownik i
wyszstko ładnie wychodzi ?
18 gru 20:23
Franek: nie chyba jednak nie...
18 gru 20:24
J:
w ostatnim przykładzie masz sytuację, w której licznik jest pochodną mianownika, więc od razu
stosujesz gotowy wzór ...
18 gru 20:24
Franek: no racja i bedzie ∫1/t
18 gru 20:27
J:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
18 gru 20:28
Franek: a ∫ dx/ x2 +2x +2 to po prostu z wzorku = ln I x2 +2x +2 I + C ?
18 gru 20:29
J:
| | 1 | |
...no i ∫ |
| dt = lnItI + C |
| | t | |
18 gru 20:29
J:
skąd, przecież licznik nie jest pochodną mianownika...
18 gru 20:30
Franek: no racja głupio napisałem to trzeba przez części
18 gru 20:32
Franek: kurde nie wiem bo jak podstawie mianownik za u i policze pochodną to u'=(2x+2)ln(x
2+2x+2)
no ale to przemnożone przez ∫1 w niczym nam nie pomaga i nie wiem co zrobić
18 gru 20:35
J:
| | dx | |
nie... = ∫ |
| ... i teraz podstawienie: x + 1 = t |
| | (x+1)2 +1 | |
18 gru 20:36
Franek: eh... to wychodzi ∫ 1/(t
2 +1 ) i nie wiem co z tym dalej zrobić bo próbwałem i przez
podstawienie i przez części i nic mi nie wychodzi
18 gru 20:45
J:
całka elementarna ... = arctgt + C
18 gru 20:45
Franek: eh..... ale ze mnie głąb

dzięki
18 gru 20:48
Franek: a czy ja to dobrze robie ? ∫ (2xdx)/(x
2+6x+10)= t=x
2+6x+10
dt=(2x+1)dx
dt=2xdx
=∫ dt/t = lnI t I +c

18 gru 20:56
Franek: eh... chyba źle bo chyba powinno tam być dt=2xdx + dx a wtedy to juz nie wiem co zrobić
18 gru 20:57
J:
| | 2x + 6 | | 6 | |
źle = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = ..
|
| | x2 + 6x +10 | | x2+6x+10 | |
| | dx | |
..pierwszą całkę już umiesz, drugą też: = 6∫ |
| i podstawienie: x + 3 = t .. |
| | (x+3)2 + 1 | |
18 gru 21:02
Franek: albo nie podobnie jak wtedy można zrobić ze to jest ∫ (2xdx )/( (x+3)
2 +1 ) tyle że pózniej
nie wiem co tutaj podstawić
18 gru 21:03
Franek: kurde no czemu ja na to nie wpadłem czemu

18 gru 21:05
J:
..jak rozwiążesz 200 całek, to nabierzesz wprawy...
18 gru 21:07
Franek: eh... to nie wiem czy zdążę nabrać wprawy do jutrzejszego kolokwium
18 gru 21:09
Franek: a pomożesz jeszcze z tym ∫ dx/(x
3 +4x) bo nie wiem za bardzo jak sie za to zabrać
18 gru 21:15
J:
| | dx | |
.. = ∫ |
| dx .. i rozkład na ułamki proste ... |
| | x(x2+4) | |
18 gru 21:21
J:
..o jedno dx za dużo ...
18 gru 21:23
Franek: czyli to będzie tak ?
=Ax +(Bx+c)/(x2+4)= (x2(A+B) +Cx +4A)/ ( x(x2+4)
A+B=0
C=0
4A=1
A=1/4
B=−1/4
= 1/4∫1/x −1/4∫1/(x2+4) ?
18 gru 21:31