.
Franek: Pomoże ktoś to rozłożyć na ułamki proste bo jakoś nie mam pomysłu

x
2/(x
2 +4)
18 gru 19:29
Mila:
| x2+4−4 | | x2+4 | | −4 | |
| = |
| + |
| = |
| x2+4 | | x2+4 | | x2+4 | |
18 gru 19:32
Kacper:
Podziel licznik przez mianownik.
18 gru 19:32
Gray: Właśnie

Najpierw stopień licznika musi być mniejszy niż mianownika; potem rozkład na ułamki
proste.
18 gru 19:32
Franek: eh.. sorki źle wpisałem... to by było za proste... powinno być tak x/(x
2+4)
18 gru 19:34
Gray: Żartujesz? To jest już ułamek prosty...
18 gru 19:36
Franek: Polecenie brzmiało rozłóż na ułamki proste i znajdź całke nieoznaczoną
a) ∫xdx/(x
2+4) − no i nie za bardzo wiedziałem jak to rozłożyć

wiec tego juz sie nie da
rozłożyć po prostu podstawiam z t=x
2+4 i licze ?
18 gru 19:39
Mila:
Tak i liczysz.
18 gru 19:41