stereometria
Blue: Kula wpisana w stożek ma pole powierzchni dwa razy mniejsze od pola pwierzchni całkowitej
stożka. Oblicz cosinus kata nachylenia tworzącej tego stożka do jego podstawy.
Może jakaś podpowiedź?
18 gru 19:19
Blue: jakoś z tw.dwusiecznej?
18 gru 19:21
Kacper:
Rysunek najpierw.
18 gru 19:27
Blue: Ja tutaj nie umiem rysować, na kartce zrobiłam
18 gru 19:31
Mila:
To zadanie z matury?
18 gru 19:32
Blue: Niee, Mila − jestem taka ambitna, że już zaczęłam się uczyć do następnej haha
18 gru 19:36
Blue: Czyli nikt nie pomoże?
18 gru 19:51
kyrtap: musisz wszystko uzależnić od jednej zmiennej i to zapewne od promienia
18 gru 19:52
Mila:

Masz rysunek.
18 gru 19:54
Kacper:

P
k=4πR
2
P
s=πr
2+πrl
2P
k=P
s
8πR
2=π(r
2+rl)
8R
2=r
2+rl
Teraz podam kroki
1. Wyznacz l (z tego u góry)
2. Wyznacz z podobieństwa h
3. Z Pitagorasa policz R
Policz cosinus.
18 gru 19:57
Blue: czyli podobieństwo
18 gru 19:59
Blue: Dzięki Kacper
18 gru 20:00
Blue: Ale obliczenia skomplikowane wyszły
18 gru 20:17
Blue: Mam problem z tymi obliczeniami, mógłby ktoś pokazać to tw Pitagorasa?
18 gru 20:21
Blue: | | R√2 | |
Czy wyszło : r= |
| , gdzie r− promień kuli? |
| | 2 | |
18 gru 20:33
Blue: Już mi wyszło
18 gru 20:43
Mila:
Tak, obliczenia żmudne.
18 gru 20:47