Szereg
asd:
Z jakiego kryterium należy tutaj skorzystać ?
18 gru 18:34
Gray: Chyba każde z tych podstawowych zadziała
| | 3n | | 3n | |
Np. porównawcze: |
| < |
| = (1/2)n → szereg geometryczny zbieżny. |
| | 6n+4 | | 6n | |
18 gru 18:41
ann: <∑(36)n=∑1/2n <∞ wiec twoj szereg jest zbiezny
18 gru 18:42
asd: Aha, czyli jak zrobiłem to z Kryterium D'Lamberta, to podejrzewam, że bd źle
18 gru 20:27
zombi: d'Alembert
| an+1 | | 3n+1 | | 6n+4 | | 3(6n+4) | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| an | | 6n+1+4 | | 3n | | 6n+1+4 | |
| | | | 3 | | 1 | |
= |
| → |
| = |
| < 1. Wniosek? |
| | | | 6 | | 2 | |
19 gru 13:15