Zad.1
W urnie znaduja sie 2 kule biale i 3 kule czarne. Z urny losujemy 2 kule. Niech:
A− wylosowano 2 kule biale
B− wylosowano kule biala i czarna
C− wylosowano 2 kule czarne
Opisz zdarzenia: AuB, AnB, A', B', AuBuC, AnC, A\B
Zad. 2
Rzucamy 2 razy kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A− w kazdym rzucie wypadly wiecej niz 4 oczka
B− suma liczb oczek w obu rzutach wynosi 7
C− w kazdym rzucie otrzymano ten sam wynik
Z gory dziekuje
| 4 | ||
P( A ) = | ||
| 36 |
| 6 | ||
P( B) = | ||
| 36 |
| 6 | ||
P( C) = | ||
| 36 |
Zamiast I A I winno być A i zamiast I B I winno być B.
A ktos poradzi cos z pierwszym? Bo nie bardzo wiem jak zrobic..