całka
Sylwia: wielka prośba! Mógłby mi ktoś wyznaczyć całkę ∫ sin3xsin5xdx
18 gru 16:02
jakubs: Prosta całeczka, wystarczy skorzystać ze wzoru na iloczyn sinusów.
18 gru 16:08
Sylwia: Będę wdzięczna jak ktoś rozwiąże. Jestem noga z matmy
18 gru 16:11
Lukas: ∫sin(3x)sin(5x) dx
= (1/2)∫[cos(−2x)−cos(8x)] dx
= (1/2)∫cos2x dx − (1/2)∫cos8x dx
= (1/4)∫cos2x d(2x) − (1/16)∫cos8x d(8x)
= (1/4)sin2x − (1/16)sin8x + C
18 gru 16:24
jakubs: No to jak jesteś noga z matmy, to trzeba przysiąść i próbować nauczyć się i zrozumieć dany
materiał.
18 gru 16:26