pochodna
Beforeu: Zapisałem 4 kartki A4 i nie moze mi wyjsc dobry wynik pomoze ktos ?
pochodna:
arctg x / √1−x2
18 gru 15:04
Beforeu: arctg (x/ √1−x2)
18 gru 15:04
:): masz wynik?
18 gru 15:12
pigor: ...,widzę, że umiesz brać ...
| | arctgx | | 11+x2 √1−x2−arctgx* −2x2√1−x2 | |
( |
| ) ' = |
| = |
| | √1−x2 | | 1−x2 | |
| | √1−x2+arctgx* x√1−x2 | | 1−x2+ xarctgx | |
= |
| = |
| |
| | 1−x4 | | (1−x4)√1−x2 | |
i ja bym na tym zakończył.
18 gru 15:15
:): a ja to całkiem inaczej zrozumiałam, zapis znaczy
18 gru 15:16
pigor: ..., no to widzę, że ja policzyłem
pochodną innej funkcji i... znikam z forum ...
18 gru 15:17
Beforeu: a powinno wyjsć 1 / √1−x2
18 gru 15:17
J:
| | 1 | | x | | 1 | | | |
= |
| *( |
| )' = |
| * |
| ,
|
| | 1 + K2 | | √1−x2 | | 1 + K2 | | 1−x2 | |
| | x | |
gdzie K = |
| .... i poupraszczaj ... |
| | √1−x2 | |
18 gru 15:18
:): no to już nie muszę pisać
18 gru 15:19