To
Foxal: Znalalzem to na zadania.info i sie tak zastanawiam, skad wynika ta sprzecznosc o ktorej jest
mowa w komentarzach?Dlaczego pierwsza rownosc jest sprzeczna?
Gdybyśmy chcieli rozwiązać równanie |||x− 1|− 2| − 3| = 4 rozbijając na przypadki,
musielibyśmy się bardzo napracować. Tymczasem równanie to można rozwiązać dość szybko:
||x− 1|− 2| − 3 = − 4 ∨ ||x − 1|− 2|− 3 = 4
||x− 1|− 2| = − 1 ∨ ||x − 1|− 2| = 7.
Pierwsza równość jest oczywiście sprzeczna, więc zostaje
|x − 1| − 2 = − 7 ∨ |x − 1| − 2 = 7
|x − 1| = − 5 ∨ |x − 1| = 9.
Jak poprzednio, pierwsza równość jest sprzeczna, więc
x− 1 = − 9 ∨ x − 1 = 9.
Zatem x = − 8 lub x = 10 .
18 gru 13:15
Tadeusz:
przecież |abc|≥0
18 gru 13:17
PW: Wartość bezwzględna jest z definicji nieujemna, więc równość typu |a| = −1 jest fałszywa (nie
ma takich a, które ją spełniają).
18 gru 13:18
undefined: bo |x| >=0
18 gru 13:18