układ równań
ryba: nie mogę sobie poradzić z tym układem równań. 'na oko' widać, że (x=0, y=0) ale też można
powiedzieć, że (x=1, y=0), (x=−1, y=0), (x=0, y=1), (x=0 y=−1) tylko jak to rozpisać? proszę o
pomoc.
| ⎧ | −2xe−x2−y2(2x2+y2−2)=0 | |
| ⎩ | −2ye−x2−y2(2x2+y2−1)=0 |
|
18 gru 12:56
J:
a dlaczego "też można powiedzieć" ...? , przecież te punkty nie spełniają tego układu ...
18 gru 13:08
ryba: jak podstawimy te wartości do obu funkcji to w kazdym przypadku 0=0
18 gru 13:18
J:
ciekawe...
dla : (1,0)
...pierwsze: −2*1*e−1(2−2) = 0
...drugie: −2*1*e−1(2−1) ≠ 0
18 gru 13:47
ryba: w drugim mamy −2*0*e−1(2−1)=0
18 gru 13:51
J:
...racja...mój błąd...
18 gru 13:53
ryba: więc, ktoś ma jakiś pomysł jak to matematycznie sformułować?
19 gru 14:58
Gray: Sformułować czy rozwiązać?
Ten układ równoważny jest takiemu:
x(2x2+y2−2)=0
y(2x2+y2−1)=0
a ten chyba nie jest aż tak trudny do rozwiązania... Zwłaszcza, że ma bardzo prostą
interpretację graficzną
19 gru 15:11
Gray: x(2x
2+y
2−2)=0 ⇔ x=0 lub 2x
2+y
2−1=1
1
o x=0 Wówczas drugie równanie to
y(y
2−1)=0 ⇒ y=0 lub y=1 lub y=−1
Ostatecznie: (x,y)∊{(0,0),(0,1),(0,−1)}
2
o 2x
2+y
2−1=1 Wówczas drugie równanie to
| | √2 | |
y*1=0 ⇒ y=0 ⇒ 2x2 = 1 ⇒ x=± |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
Ostatecznie (x,y)∊{( |
| ,0),(− |
| ,)} |
| | 2 | | 2 | |
Masz więc pięć rozwiązań.
19 gru 15:16
ryba: można sobie podzielić obydwa równania jeszcze przez te nawiasy z czego wyjdzie, że x=0,y=0
następnie powstawiać x=0 do drugiego a y=0 do pierwszego?
19 gru 15:18
Gray: Oczywiście się pomyliłem... Czas kończyć na dziś...
W 2o powinno być: y=0⇒ 2x2 =2 ⇒ x=1 lub x=−1.
Ostatecznie w tym przypadku (x,y)∊{(1,0),(−1,0)}
I wszystkie rozwiązania: {(0,0), (0,1), (0,−1),(1,0),(−1,0)}.
19 gru 15:19
ryba: tak, zauważyłem, ale i tak dziękuję za odpowiedź.
19 gru 15:20