wzor
Beforeu: Moze mi ktos powiedziec jak sie nazywa ten wzor
ax = ex* ln(a)
18 gru 12:33
Dzidek: Dział granice?
18 gru 12:34
J:
...poczytaj definicję i własności logarytmu :
ex*lna = (elna)x = ax
18 gru 12:38
Beforeu: Tak granice
18 gru 12:40
Beforeu: uzywam go czesto a nawet nie wiem skad jest XD
18 gru 12:41
J:
ax = elnax = exlna
18 gru 12:42
PW: A musi się jakoś nazywać? Jest to wyrażenie potęgi o dowolnej podstawie a >0 , a ≠1 za pomocą
potęgi o podstawie e:
exlna = e(lna)x = ax
− w gruncie rzeczy korzystamy z definicji logarytmu naturalnego w tym momencie:
(1) elna = a.
Zawsze możesz napisać (1) komentując "z definicji logarytmu" i następnie podnieść stronami do
potęgi x.
18 gru 12:45
Beforeu: pomoze ktos z tym

lim 1
−−−−−−−−−−−−−−−−
x→0
+ −2sin
2x+1
18 gru 12:49
18 gru 12:56
Beforeu: hmmm moze zle przeksztalcilem
lim 1 / −sin2x+cos2x
18 gru 13:01
Beforeu: tak było na poczatku
18 gru 13:01
J:
przecież to jest: cos2x..
18 gru 13:05
Beforeu: hmm
−(sin2x−cos2x) = −(sin2x+cos2x) Bo cos2x = −cos2x ?
18 gru 13:08
Beforeu: ma wyjsc −1
18 gru 13:09
J:
co za brednie wypisujesz: − sin2x + cos2x = cos2x − sin2x = cos2x ..
18 gru 13:10
Beforeu: ale cos2x to 1 a ma wyjsc −1 XD
\
18 gru 13:12
18 gru 13:12