Funkcja kwadratowa
Foxal: Dla jakich
wartosci parametru m rownanie Ix2−9I+Ix2−16I=m ma dokladnie dwa rozne pierwiastki?
18 gru 12:14
kyrtap:

y = Ix
2 − 9I + Ix
2 − 16I
x
2 − 9 + x
2 −16 dla x∊(−
∞, −4> ∪<4,
∞)
y = x
2 − 9 − x
2 +16 dla x∊ (−4,−3>∪ <3,4)
−x
2+9 −x
2 +16 dla x∊(−3,3)
2x
2 −25 dla x∊(−
∞, −4> ∪<4,
∞)
y = 7 dla x∊ (−4,−3>∪ <3,4)
−2x
2 + 25 dla x∊(−3,3)
18 gru 13:45
kyrtap: Teraz szkicujemy wykres
18 gru 13:45
===:
... albo zauważyć, że funkcja jest parzysta ... i "pobawić się" jedną stroną −
18 gru 14:27