prostopadly wektor proszę o pomoc
squiben: Znajdź wektor prostopadły o długości 1 do wektora [1,1]
18 gru 06:40
ann:
[a,b] ⊥[c,d] ⇔ab+cd=0
dlugosc wektora :
√c2+d2=1
dany : [a,b]=[1,1]
szukany: [c,d]
wiec masz ukad rownan:
1*1+cd=0
c
2+d
2=1
a to juz chyba sam rozwiazesz
18 gru 09:26
Gray: Bardziej naturalnie to chyba jednak wyznaczyć jakikolwiek wektor prostopadły do [1,1], np.
[−1,1]; następnie podzielić go przez jego długość czyli √2, otrzymując to czego chcemy:
[−√2/2,√2/2].
18 gru 09:36
ann: ale i tak prawdopodobnnie potem bedzie musial sprawdzic czy ten wektor jest prostopadly a
rozwiazujac uklad oszczedza sobie czas i nie musi zgadywac ktory jest prostopadly a wzory we
wszystkich tabllicach znajdzie
18 gru 09:40
Gray: "ale i tak prawdopodobnnie potem bedzie musial sprawdzic czy ten wektor jest prostopadły". W
jakim celu? Mnożenie przez skalar nie psuje ortogonalności − podstawowa własność iloczynu
skalarnego.
18 gru 09:51
Gray: Oj, jakoś ten fragment mi umknął: "rozwiazujac uklad oszczedza sobie czas". Dobre.... Nie
znałem tego...
18 gru 09:52
ann: jak sie zgaduje ze cos jest dobrym rozwiazaniem to trzeba sprawdzic ! a rozwiazujac uklad pewne
jest ze jest ok
18 gru 11:30
Gray: Nie chcę Cie przekonywać, bo widzę, że wiesz swoje... "a rozwiazujac uklad pewne jest ze jest
ok". Pod warunkiem jednak, że układ jest ok; warunku na prostopadłość wektorów najwyraźniej
też nie pamiętasz (1+cd=0?)... Być może stąd cała bezsensowna dysputa.
18 gru 11:50