matematykaszkolna.pl
prostopadly wektor proszę o pomoc squiben: Znajdź wektor prostopadły o długości 1 do wektora [1,1]
18 gru 06:40
ann: [a,b] ⊥[c,d] ⇔ab+cd=0 dlugosc wektora : c2+d2=1 dany : [a,b]=[1,1] szukany: [c,d] wiec masz ukad rownan: 1*1+cd=0 c2+d2=1 a to juz chyba sam rozwiazesz emotka
18 gru 09:26
Gray: Bardziej naturalnie to chyba jednak wyznaczyć jakikolwiek wektor prostopadły do [1,1], np. [−1,1]; następnie podzielić go przez jego długość czyli 2, otrzymując to czego chcemy: [−2/2,2/2].
18 gru 09:36
ann: ale i tak prawdopodobnnie potem bedzie musial sprawdzic czy ten wektor jest prostopadly a rozwiazujac uklad oszczedza sobie czas i nie musi zgadywac ktory jest prostopadly a wzory we wszystkich tabllicach znajdzie
18 gru 09:40
Gray: "ale i tak prawdopodobnnie potem bedzie musial sprawdzic czy ten wektor jest prostopadły". W jakim celu? Mnożenie przez skalar nie psuje ortogonalności − podstawowa własność iloczynu skalarnego.
18 gru 09:51
Gray: Oj, jakoś ten fragment mi umknął: "rozwiazujac uklad oszczedza sobie czas". Dobre.... Nie znałem tego...
18 gru 09:52
ann: jak sie zgaduje ze cos jest dobrym rozwiazaniem to trzeba sprawdzic ! a rozwiazujac uklad pewne jest ze jest ok
18 gru 11:30
Gray: Nie chcę Cie przekonywać, bo widzę, że wiesz swoje... "a rozwiazujac uklad pewne jest ze jest ok". Pod warunkiem jednak, że układ jest ok; warunku na prostopadłość wektorów najwyraźniej też nie pamiętasz (1+cd=0?)... Być może stąd cała bezsensowna dysputa.
18 gru 11:50