.
Altruista: To jest jakies podchwytliwe czy to serio jest takie proste ?
Rozłóż na ułamki proste i znajdź całke nieoznaczoną
a)∫ dx x(x−1) = ∫ dx/x2 −∫dx/x= −1/x − lnIxI +C
18 gru 01:10
Godzio: Hmm, czyli wg Ciebie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
U{1}{3 * (3 − 1) = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 32 | | 3 | | 9 | | 3 | |
Szkoda, że po prawej jest liczba dodatnia, a pol lewej ujemna. Dodawanie ułamków było chyba w
gimnazjum?
18 gru 01:12
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ops ... |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 3 * (3 − 1) | | 32 | | 3 | | 9 | | 3 | |
18 gru 01:12
Altruista: o czym Ty mówisz bo jakoś nie rozumiem ?
18 gru 01:14
Altruista: gdzie ja tutaj zrobiłem błąd bo jakoś nie widze ?
18 gru 01:15
Godzio:
Napisałeś tak czy nie?
18 gru 01:17
Altruista: no tak ? i gdzie tutaj jest błąd ?
18 gru 01:18
Godzio:
To teraz weź x = 3 i zobacz czy działa.
18 gru 01:19
Altruista: ej faktiko coś zle wychodzi bo zamiast wyjść 1/6 wychodzi −2/9

to jak ja to powinienem
dobrze rozłożyć

?
18 gru 01:23
Godzio:
| 1 | | A | | B | | A(x − 1) + Bx | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x(x − 1) | | x | | x − 1 | | x(x − 1) | |
| | Ax − A + Bx | | x(A + B) − A | |
= |
| = |
| |
| | x(x − 1) | | x(x − 1) | |
| 1 | | x(A + B) − A | |
| = |
| czyli |
| x(x − 1) | | x(x − 1) | |
A + B = 0
− A = 1
A = −1
B = 1
| 1 | | −1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| x(x − 1) | | x | | x − 1 | |
Zacznij się uczyć, bo Twoja kariera skończy się w lutym.
18 gru 01:23
Altruista: właśnie zaczynam

dzięki za pomoc
18 gru 01:24
18 gru 01:29