.
Piter: Witam
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie (m+1)x4−(m+1)x2+4m=0
ma cztery różne pierwiastki.
17 gru 23:31
pigor: ... , było nie raz na tym forum
17 gru 23:34
ann: x2=t,t ≥0
i masz rown kwadratowe
(m+1)t2−(m+1)t+4m=0 (R)
zeby to rown wyjsciowe mialo 4 rozne pierwiastki musi rown (R) miec dwa rozne , a wiec delta >0
17 gru 23:35
ann: i jak wyznaczysz delte to pamietaj ze musisz miec t1>0 i t2 >0
17 gru 23:37
pigor: ,... 2 różne to mało; co innego 2 różne dodatnie
17 gru 23:39
Piter: dobrze...z delty wyszło mi kolejna kwadratowka tym razem z m....i co dalej...delta z delty...i
liczę m−y? Policzyłem m(i te m przyjmują tak jakby t i muszą być ≥0?)...wykres i korzystam z
założenia...poprawnie?
17 gru 23:42
Piter: Okej dzięki za pomoc. Zrobiłem z dwoma roznymi dodatnimi i wyszlo.
17 gru 23:54
ann: pigor przeciez dopisalam o t
1 i t
2 ze maja byc dodatnie

wiec po co takie komentarze ....
18 gru 00:09
pigor: ,,, a dlaczego nie bierzesz pod uwagę, że ja twojego wpisu
napisanego 1≤ t ≤2 minuty wcześniej po prostu nie widziałem.
18 gru 01:12