.
Altruista: POMOCY ! Nie wiem co tutaj podstawić

∫
√x/(1+x) dx
17 gru 23:13
ann: x=t2
dx=2tdt
∫t/(1+t2) *2tdt=2*∫(t2+1−1)/(1+t2)dt =2∫dt−2∫1/(1+t2)dt
17 gru 23:20
pigor: ..., np.
√x= t i t>0 ⇒ x= t
2 ⇒ dx=2tdt, wtedy
| | 2t2 | | 2t2+2−2 | | dt | |
masz ∫ |
| dt= ∫ |
| dt= 2∫dt−2 ∫ |
| = całki elementarne |
| | 1+t2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
17 gru 23:20
pigor: ...,

witam
17 gru 23:21
Altruista: dzięki !
17 gru 23:25
ann:
17 gru 23:27
pigor: ... ann zapis U {...}{...}
(bez spacji po dużej literze U) daje ułamek.
17 gru 23:33