Funkcja kwadratowa
Paola: Zadanie1
Funkcja kwadratowa g dla argumentów −4 i 14 przyjmuje tę samą wartość. Wobec tego osią symetrii
wykresu funkcji g jest prosta o równaniu
A. x = 0;
B. x = 4;
C. x = 5;
D. x = 7.
Zadanie2
Wykres funkcji g(x)=−2(x+3)2−4 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu
A. y = −4;
B. y = −3;
C. y = −2;
D. y = 3.
Zadanie3
Parabola o równaniu y=(x−7)2+8 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu
A. y = 6;
B. y = 7;
C. y = 8;
D. y = 9.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi i obliczenia, żebym mogła to zrozumieć.
17 gru 23:03
PW: Jednakowe wartości
u funkcji kwadratowej osiągane dla −4 i dla 14 oznaczają, że punkty
(−4, u) i (14, u)
są położone symetrycznie względem pionowej prostej. Prosta ta dzieli odcinek na połowę, a więc
przebiega przez punkt o pierwszej współrzędnej
17 gru 23:12
ann: z1
g(x)=ax2+bx+c
g(−4)=g(14)
stad otrzymasz rownanie z niewiadomymi a i b
wylicz np a
skorzystaj ze wzoru na wierzcholek paraboli i wstaw za a to co dostales z rownania wczesniej
17 gru 23:12
ann: z2
tez ze wzoru na wiercholek paraboli, bo tylko w wierzchoku staa funkcja bedzie miala 1 pkt
wspolny
17 gru 23:13
ann: z3.
parabola jest skierowana ramionami ku gorze bo przy x2 jest dodatni wspoczynnik, wiec dwa
punkty przeciecia bedzie miala z funkcja, która bedzie miala wart wieksze od wart paraboli w
wierzcholku
17 gru 23:15
Eta:
17 gru 23:18
Eta:
17 gru 23:22