matura
lool: Jakies zadania na jutrzejsza mate rozszerzona ?
17 gru 22:53
Eta:
Trudne
17 gru 22:53
Olgaaa: Eta, pocieszyłaś
17 gru 22:57
Lukas:
Całki, pochodne i transformaty

nie dasz rady.
Jeszcze rachunek różniczkowy
17 gru 22:58
lool: To trudne w ujj
17 gru 22:59
Lukas:
No raczej, że trudne. Ja zdawałem w tamtym roku to tylko pesel wpisałem/
17 gru 23:00
lool: Pochodne i rachunek różniczkowy banalny jest
17 gru 23:03
Mila:
1)
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=4x3−5x2−23x+m przez dwumian(x+1) jest równa 20.
Oblicz m oraz pierwiastki W(x).
17 gru 23:06
Eta:
17 gru 23:06
Eta:
Za łatwe

Pozdrawiam
Mila
17 gru 23:07
Olgaaa: Takie by mogło być
17 gru 23:08
lool: Moze byc za 1 punkt
17 gru 23:09
Eta:
Etaaam
17 gru 23:09
Olgaaa: takie jak już mi pasuje do kodowanych, więc wtedy za 2 punkty by dali
17 gru 23:09
lool: Kodowane = porażka
17 gru 23:11
17 gru 23:14
Lukas:
Eta co będzie z tą

?
17 gru 23:15
Bogdan:
Zadania maturalne z 1868 r (kiedyś już na tym forum były te zadania prezentowane)
Zadanie 1. Znaleźć cztery liczby tworzące kolejno proporcję, których suma jest równa 45,
różnica dwóch kolejnych zmniejszona o 1 jest równa różnicy dwóch pozostałych, a suma
kwadratów ostatniej i pierwszej zmniejszonej o 1 jest równa sumie kwadratów pozostałych liczb
zwiększonej o 30.
Zadanie 2. W trójkącie wysokość poprowadzona z wierzchołka dzieli kąt w wierzchołku
w stosunku 2 do 1, a podstawę odpowiednio na odcinki długości 214 i 50. Wyznaczyć
wszystkie boki i kąty w tym trójkącie.
Zadanie 3. Kula wpisana w stożek prosty połowi jego wysokość, a płaszczyzna równoległa do
podstawy i styczna do kuli odcina koło o promieniu 7. Obliczyć objętość kuli i stożka.
Zadanie 4. Znaleźć trójkąt równoramienny, znając kąt w jego wierzchołku i odległość środków
koła wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
Zadania poziomu rozszerzonego:
Zadanie 1. W dany stożek prosty wpisać walec o największej objętości. Obliczyć stosunek
jego wysokości do wysokości stożka i stosunek promienia podstawy walca do promienia
podstawy stożka.
Zadanie 2. W trójkącie sferycznym o bokach a, b, c i kątach A, B, C znany jest kąt C = 75°12'
i bok a = 52°25'. Obliczyć pozostałe boki i kąty trójkąta.
Zadanie 3. Skonstruować parabolę, znając jej ognisko i jego odległość od stycznej do paraboli
w danym punkcie.
17 gru 23:16