matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg
asd:
1
Rozwinąć funkcję w szereg Maclaurina:
sprawdzi ktoś ?
(1−x)
2
http://i.imgur.com/kmR0frR.jpg
17 gru 22:52
asd:
up
17 gru 23:37
Godzio:
Wydaje się być ok
Sposób alternatywny:
1
1
= (
)
2
= (∑
n=0
∞
x
n
)
2
=
(1 − x)
2
1 − x
= ∑
n=0
∞
∑
k=0
n
x
n − k
* x
k
= ∑
n=0
∞
x
n
∑
k=0
1
= ∑
n=0
∞
(n + 1)x
n
18 gru 01:08