pochodna funkcji
Mateusz: Witam, nie wychodzi mi pochodna funkcji czy będzie ktoś w stanie rozwiązać, albo pomóc?
f'(x)= (−x2+1)/(x2+1)2
17 gru 22:46
ann: ( {1−x2}/{(x2+1)2} )'= {−2x*(x2+1)−2*(x2+1)*2x*(−x2+1)} / {x2+1]4}
17 gru 22:52
Mateusz: do tego doszedłem, w tym momencie leży mój problem. Na początku jest −2x*(x2+1) i tutaj znika
kwadrat... dlaczego?
17 gru 23:02
Mateusz: jest ktoś kto będzie w stanie mi to wytłumaczyć ?

Z góry serdecznie dziękuję
18 gru 11:34
J:
| | −2x(x2+1)2 − (−x2+1)*2(x2+1)*2x | |
f'(x) = |
| .. teraz podziel licznik i mianownik |
| | (x2+1)4 | |
przez: (x
2+1)
2 .. w liczniku na początku znika kwadrat..
18 gru 11:39
J:
.. .dzielisz oczywiście przez: (x2+1) ..., a nie (x2+1)2
18 gru 11:39
Mateusz: czyli w liczniku będzie: −2x(x2+1)−2(x2+1)*2x(−x2+1) ?
18 gru 11:59
Mateusz: teraz mam polecenie aby wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości. Cóż mam dalej uczynić?
18 gru 12:12
J:
a skąd w liczniku zostało Ci (x2+1) w ostatnim iloczynie...?
18 gru 12:14
Mateusz: hmm chyba się walnąłem. Teraz mam wynik −2x(x2+1)−4(−x2+1) w liczniku oczywiście
18 gru 12:16
J:
..teraz druga pochodna ... i badasz czy i gdzie zmienia znak..
..dla f"(x) ≥ 0 funcja wypukła , dla f"(x) ≤ 0 funkcja wklęsła ...
18 gru 12:24
Mateusz: to już jest druga pochodna, pierwszą obliczyłem, a niestety w tej się pogubiłem całkiem.. sam
już nie wiem skąd co mi się bierze i jaki jest ostateczny wynik
18 gru 12:25
J:
| | 2x3 − 6x | |
.. po uproszczeniu: f"(x) = |
| .. teraz miejsca zerowe i badasz ,
|
| | (x2+1)3 | |
czy w miejscach zerowych f"(x) zmienia znak ...
18 gru 12:29