trygonometria równania
IPiterek: dla jakich wartości m równanie cosx+√3sinx=log(m−1)−log(3−m) ma rozwiązania?
musiałbym pozbyć się logarytmów podnosząc L do logarytmów. Tylko jak?
17 gru 22:33
ann: po pierwsze m−1>0 i 3−m>0, czyli
1< m<3
skorzystaj z tego ze roznica logarytmow to logarytm iloczynu , a wiec
cosx+√3sinx=log(m−13−m)
17 gru 22:41
PW: | | a | |
ann, takie |
| to iloraz, a nie iloczyn. |
| | b | |
Dalej: podzielić obie strony przez 2 i skorzystać z faktu, że
| | 1 | | π | | √3 | | π | |
|
| = sin |
| i |
| = cos |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
17 gru 23:03
pigor: ..., dla jakich wartości m równanie
cosx+√3sinx=log(m−1)−log(3−m) ma rozwiązania ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż dla (m−1>0 i 3−m>0) ⇔ (m>1 i m<3) ⇔ (*)
1<m<3 ,
dane równanie jest ⇔
cosx+√3sinx= log(m−1)−log(3−m) /*
12 ⇔
⇔
12cosx+
12√3sinx=
12log
m−13−m ⇔
⇔ sin30
ocosx+cos30
osinx=
12log
m−13−m ⇔
⇔
sin(x+30o)= 12log m−13−m , a to równanie
ma rozwiązania ⇔
⇔
12|log m−13−m|≤ 1 /*2 ⇔ |log
m−13−m|≤ 2 ⇔
⇔ −2 ≤ log
m−13−m ≤ 2 ⇔ 10
−2 ≤
m−13−m ≤ 10
2 /* 10
2(3−m) >0 ⇔
⇔ 3−m ≤ 10
2(m−1) ≤ 10
4(3−m) ⇔ 101m ≥103 i m−1 ≤ 300−100m ⇔
⇔ m ≥
103101 i 101m ≤ 301 ⇔
103101 ≤ m ≤ 301101 ⇔
⇔
m∊< 103101 ; 301101 > . no i tyle, a co tam masz w odp.
17 gru 23:11
pigor: ..., o kurde zapomniałem o (*)
1< m <3 , które to
w koniunkcji z nierównością w 23 :11 daje odp.
m∊<1;3> przepraszam . ..
17 gru 23:15