sprawdź czy relacja jest przechodnia
Panix: W zbiorze x={a, b, c, d} dana jest relacja R
Sprawdź czy ta relacja jest przechodnia
a) R={(a,a)(b,b)(c,c)(d,d)(a,b)(b,c)}
b) R= {(a,a)(b,b)(c,c)(d,d)(b,c)(c,b)}
Uważam że żadna nie jest przechodnia natomiast w książce pokazuje że przykład b) jest
przechodni. W takim razie dlaczego b) już nie jest? Według mnie b) jest tylko symetryczna ale
nie przechodnia.
17 gru 22:28
zombi: b) Dla par (a,a,),(b,b),(c,c),(d,d) nie ma czego sprawdzać, pozostaje pokazać, że jeśli
bRc ∧ cRb ⇒ bRb, co trudne chyba nie jest prawda?
17 gru 22:39
PW: To niuans wynikający z faktu, że implikacja o fałszywym poprzedniku jest prawdziwa. Na przykład
zdanie
((a,b) ∊ R ⋀ (b,c)∊R) ⇒ (a, c)∊R
jest zdaniem prawdziwym, bo poprzednik implikacji jest fałszywy.
Kłóci to się z pragnieniem, aby "od a przechodzić dalej", ale jest zgodne z definicją
przechodniości.
17 gru 22:42
Gray: Relacja a) nie jest przechodnia. aRb i bRc i ∼aRc.
Relacja b) jest przechodnia.
PW, o której relacji piszesz? Jakie wnioski dla bycia relacją przechodnią wynikają z
implikacji, której poprzednik jest fałszywy (czyli pewnie piszesz o relacji b)? Moim zdaniem
żadne.
18 gru 11:15
PW: Tak, pisałem o b) i usiłowałem rozwiać wątpliwości Panix. Niektórzy sądzą, że
przechodniość się "psuje", bo np. od a "nigdzie nie można przejść". Wiem, że Ty nie masz
takich wątpliwości, ale spotkałem się już z tym, że twierdzili np., że relacja złożona tylko z
par (x, x) nie jest przechodnia. A jest, chociaż wielu wydaje się to dziwne.
18 gru 12:21
Gray: OK. Dziś mam dzień samych wątpliwości
18 gru 12:24
PW: Nie mogę się powstrzymać w tym miejscu. Twierdzą, że Kartezjusz powiedział:
Cogito ergo sum.
Naprawdę w „Rozprawie o metodzie” stoi (cytat z pamięci):
Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.
18 gru 12:33
Gray: Dzięki
18 gru 14:26