matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielokąty
Olgaaa:
Miara kąta wewnętrznego wielokąta foremnego jest równa 165 stopni. Wyznacz liczbę przekątnych tego wielokąta. Jak się za to zabrać?
17 gru 22:19
Eta:
n −−− liczba boków (n−2)*180
o
=n*165
o
⇒ n=.....
n(n−3)
d=
=.......
2
17 gru 22:23
Olgaaa:
właśnie myślałam o tym, ale coś mi nie wychodziło, a się okazało, że rachunkowy błąd zrobiłam... dziękuję
17 gru 22:26
Eta:
17 gru 22:27