funkcje
IPiterek: f(x)=cosx
wyznacz zbiór wartości g(x)=sinx−f(x)+2
czyli g(x)=sinx−cosx+2
co dalej?
17 gru 22:07
Mila:
Przekształcamy wzór funkcji.
| | π | | π | |
g(x)= 2*cos |
| *sin(x− |
| )+2⇔ |
| | 4 | | 4 | |
dalej sam?
17 gru 22:21
IPiterek: tak. dzięki.
jeszcze pytanie dlaczego √2? π/4 to 60' czyli 1/2
17 gru 22:26
17 gru 22:56
IPiterek: no tak pomyliłem się.
teraz −1≤g(x)≤1 tylko nie jestem pewien jak przekształcić żeby pozbyć się sin
17 gru 23:24
Mila:
|sin(
czegokolwiek)|≤1
Czyli
| | π | |
2−√2≤√2sin(x− |
| )+2≤2+√2 |
| | 4 | |
Zw
g=<2−
√2,2+
√2>
17 gru 23:28
IPiterek: a nie powinno być −1≤√2sin(x−π/4)+2≤1 ?
17 gru 23:40