Wartości funkcji w przedziałach 1 rok studiów
Agnieszka95: Wartości funkcji 1 rok studiów

Czy wie ktoś może jak rozwiązać to zadanie ?

Nie mam kompletnie pomysłu...
Wyznacz najmniejsze i największe wartości funkcji w podanych przedziałach.
f (x) =sin x + cos x dla x∊ <0,π>
17 gru 22:01
Bogdan:
| | π | |
sinx + cosx = sinx + sin( |
| − x) = ... |
| | 2 | |
| | α + β | | α − β | |
z zastosowaniem wzoru: sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 gru 22:03
17 gru 22:08
Bogdan:
to właśnie otrzymuje się w sposób, który podałem
17 gru 22:09
Saizou :
no tak, jakoś inaczej sobie to wyprowadziłem
17 gru 22:10
Bogdan:
a jak?, chętnie zobaczę
17 gru 22:12
17 gru 22:12
Agnieszka95:
2sinx*[x+(π/2−x)]/2*cosx* [x−(π/2−x)]/2 ....
17 gru 22:15
Bogdan:
pytałem Saizou, proszę pokaż Saizou swoje wyprowadzenie
17 gru 22:15
Mila:
Ja podałam link dla Agnieszki.
17 gru 22:22
Saizou : może wyprowadzenie to za dużo powiedziane, chodziło mi o skorzystanie z tego że wzorku
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny
17 gru 22:23
Bogdan:
ale tu jest zależność sinx + siny, a nie sin(x + y)
17 gru 22:33
Saizou :
no tak ale
| | π | | √2 | |
sin( |
| +x)= |
| (sinx+cosx) |
| | 4 | | 2 | |
17 gru 22:36
Bogdan:
W zadaniu jest funkcja f(x) = sinx + cosx, od tego trzeba tu wyjść i dojść po odpowiednich
przekształceniach do końcowego wyniku.
17 gru 22:39
Bogdan:
| | π | |
Pokazuję: sinx + cosx = sinx + sin( |
| − x) = |
| | 2 | |
| | | | | | π | | π | |
= 2sin |
| cos |
| = 2sin |
| cos(x − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
− 2* |
| cos(x − |
| ) = √2cos(x − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
albo sinx + cosx = cos( |
| − x) + cosx = |
| | 2 | |
| | | | | | π | | π | |
= 2cos |
| cos |
| = 2cos |
| cos( |
| − x) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
= 2* |
| cos( |
| − x) = √2 cos( |
| − x) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
To jednak powinna sama Agnieszka wykonać
17 gru 22:52