granica
Archy: jestem w klasie 3 liceum i nigdy się nie spotkałem z taką granicą
u mnie granica zawsze dążyła do
∞
| | | |
no więc doprowadziłem to do takiej postaci: |
| |
| | x(√xx−2x) | |
co dalej? bardzo proszę o pomoc
17 gru 22:00
Saizou :
w 3 LO są granice funkcji ?
skorzystaj z tego że
a2−b2=(a−b)(a+b)
17 gru 22:03
Radek: Gdy granica dąży do jakieś liczmy nie możesz tego tak robić jak w przypadku gdy granica dążyła
do
nieskończoności nic to Ci nie da. Przeważnie albo się rozkłada wielomian potem się skraca, albo
jak
| | √x+2 | |
tutaj mnożenie przez sprzężenie. Pomnóż to przez 1 czyli przez |
| |
| | √x+2 | |
17 gru 22:03
Archy: no czyli zostanie √x+2
i co teraz?
17 gru 22:06
Radek: | (x−4)(√x+2) | | (x−4)(√x+2) | |
| = |
| =√x+2=√4+2=4 |
| (√x−2)(√x+2) | | x−4 | |
17 gru 22:08
Archy: czy teraz mam wyłączyć x przed nawias? w sumie to nic nie da..
17 gru 22:09
Archy: ok dzięki
17 gru 22:09
pigor: ..., "wejdź" z x=4 pod ten pierwiastek i policz granicę i koniec .
17 gru 22:09
Bogdan:
W III LO są granice funkcji, ale nie ma ich w III gimnazjum
17 gru 22:11
IQ: zawsze są jakieś granice
np. granice percepcji
17 gru 22:17
Hajtowy: Teraz liceum ma nowy program i to co rocznik 94/95 ma teraz na studiach tak rocznik 96
ma to w 3 klasie LO
17 gru 22:22
PW: Archy, jedna uwaga formalna. Nie mów "u mnie zawsze granica dążyła do ∞".
Zapewne idzie o to, że do tej pory liczyłeś granice dla x→∞.
Granice nie dążą donikąd − istnieją lub nie.
17 gru 22:35
Piterek: a było to można poprostu rozłozyc na √x−2 (√x + 2) i skrócić √x−2 z mianownikiem i
wychodzi tak samo 4 ?
17 gru 22:41
PW: Oczywiście. W definicji granicy mówi się: dla x dostatecznie bliskich 4, ale różnych od 4,
więc takie skracanie nie jest dzieleniem przez zero.
17 gru 22:46