d
Jedno zadanko: √x+1 +1 < x
19 lis 13:59
sprawdzcue czy dobrze: sprawdzcie czy dobrze zrobnilem to
√x+1 +1 < x
√x+1 < x−1 (do kwadratu)
x +1 < x2 +1
−x2 +x < 0
x(x−1) >0
x = 0 v x=1
załozenie: x−1<0
x < 1
19 lis 15:46
i-u: przy nierównościach, gdzie nie masz gwarancji, że obie strony nierówności są większe od 0, nie
możesz podnosić obustronnie do kwadratu. Po drugie (x−1)2 = x2−2x+1
19 lis 15:57
.:
√x+1 + 1 < x D = <−1; +oo)
√x+1 < x −1
pierwiastek przyjmuje wartość <0;+oo) dla IR czyli nie może być mniejszy od 0
z tego wnioskumemy że x−1 > 0 czyli x > 1
L > 0 , P > 0
x+1 < x2 −2x +1
0 < x2 − 3x
x=0
x=3
x E (−oo;0)u(3;+oo) z dziedziną równamy i mamy x E (3;+oo)
19 lis 16:14
AS: poszukaj rozwiązania w poście dla KUBA
19 lis 16:17
Bogdan:

Założenie: x +1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1
√x + 1 + 1 < x
√x + 1 < x − 1 /
2
x + 1 < x
2 − 2x + 1 (prawa strona − wzór skróconego mnożenia)
x
2 − 3x > 0 ⇒ x(x − 3) > 0
x∊(3, +
∞) (na górnym rysunku są wykresy: y =
√x + 1, y = x − 1)
19 lis 16:29
Magda: wiec zeby sprawdzic ze x > 0 to musze poprostu prawa strone przyrownac do 0 > ?
19 lis 17:26