geometria w przestrzeni
jerey: znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt A(4,0,−1) i przecinającej proste:
| | x−1 | | y−2 | | z−5 | | x | | y−2 | | z+1 | |
l1; |
| = |
| = |
| i l2; |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | | −1 | | 2 | |
zapisuję punkty przecięcia prostych w postaci parametrycznej.
B− punkt przebicia prostej przechodzącej przez punkt A prostej l
1:
wspołrzędne punktu B zapisałem:
(2t+1,4t+2,3t+6)
C− punkt przebicia prostej przechodzącej przez punkt A prostej l
2:
wspolrzedne punktu C:
(5s,−s+2,2s−1)
wektor AB
→ = [2t−3,4t+2,3t+6]
wektor AC
→ =[2s−4,−s+2,2s]
wektory AB, AC muszą byc rownoległe, zatem
| 2t−3 | | 4t+2 | | 3t+6 | |
| = |
| = |
| |
| 2s−4 | | −s+2 | | 2s | |
| 2t−3 | | 4t+2 | | 4t+2 | | 3t+6 | |
| = |
| i |
| = |
| |
| 2s−4 | | −s+2 | | −s+2 | | 2s | |
otrzymuje z tego paskudny układ rownan:
20t−22ts+2−7s=0
11ts+10s−6t−12=0
pomoze ktos z zadaniem?
17 gru 21:34
Gray: "B− punkt przebicia prostej przechodzącej przez punkt A prostej l1". Przecież punkt A nie leży
na prostej l1. Dalej to samo. Co to za punkt (2t+1,4t+2,3t+6)? On nie leży na prostej l1.
Nie widzę tego Twojego rozwiązania. Dlaczego wektory AB i AC miałyby być równoległe?
Same wątpliwości...
A układ o który pytasz nie jest paskudny: pomnóż drugie równanie przez 2 i dodaj do pierwszego.
Otrzymasz:
13s +8t −22=0. Stąd wyliczasz np. t; wstawiasz do jednego z równań i masz równanie kwadratowe.
Ale jak już pisałem − nie widzę tego rozwiązania....
18 gru 11:34
Mila:
l1:
x=1+2t
y=2+4t
z=5+3t, t∊R , k1→=[2,4,3] wektor kierunkowy l1
Dla t=0, P1=(1,2,5)∊l1
=================
l2:
x=0+5s
y=2−s
z=−1+2s, s∊R, k2→=[5,−1,2] wektor kierunkowy l2
Dla s=0
P2=(0,2,−1)∊l2
=================
P1P2→=[−1,0,−6]
−1 0 −6
2 4 3
5 −1 2
W=121⇔ proste są skośne.
Dalej sama?
18 gru 17:39
jerey: sam*, dziekuje
18 gru 20:31