.
Janek: dlaczego I π/4 −1 I = (4−π)/4
17 gru 21:16
PW: Wspólny mianownik plus wiedza, że π < 4 (to co między kreseczkami jest ujemne).
17 gru 21:20
Eta:
| | π | |
to pod modułem |
| −1 <0 −−− liczba ujemna |
| | 4 | |
opuszczając moduł zmieniamy znaki tej liczby
| | π | | 4−π | |
otrzymując : − |
| +1 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
17 gru 21:21
Janek: dzięki ! a jak porównać te 2 liczby 4−π4 i π−34 w sensie która jest większa i
ile razy ?
17 gru 21:27
Janek: ponawiam pytanie
17 gru 21:40
PW:
| 4−π | | 3−π | | 4−π−3+π | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| . |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
Pierwsza z tych liczb jest o |
| większa od drugiej. |
| | 4 | |
Aby odpowiedzieć na pytanie "ile razy większa" trzeba podzielić tę większą przez mniejszą,
iloraz jest równy
| | 4−π | | 0,8584 | |
| = |
| ≈ |
| ≈ 6,06 |
| | 3−π | | 0,1416 | |
Odpowiedź: Pierwsza z tych liczb jest ponad 6 razy większa niż druga.
17 gru 22:29