rozwiąż równania a)3tg( π/4−x)=√2 b)sinx+sin5x=sin3x
Benek: rozwiąż równania a)3tg( π/4−x)=√2
b)sinx+sin5x=sin3x
powie ktoś jak można to rozwiązać ?
17 gru 20:58
Eta:
| | a+b | | a−b | |
b) sina+sinb= 2sin |
| *cos |
| i cos(−α)= cosα |
| | 2 | | 2 | |
otrzymasz :
2sin(3x)*cos(2x)−sin(3x)=0
sin(3x) *(2cos(2x)−1)=0
dokończ........
17 gru 21:11
PW: a)
| | tgα − tgβ | |
tg(α−β) = |
| , |
| | 1 + tgαtgβ | |
| | π | |
u nas tgα = tg |
| = 1, tgβ = tgx, mamy więc równanie |
| | 4 | |
które po podstawieniu tgx = t powinno się rozwiązać bez kłopotu.
17 gru 21:17
Benek: dzieki wielkie !
17 gru 21:23
Eta:
| | π | | √2 | | π | | √2 | |
|
| −x= arctg |
| +k*π⇒ x= |
| −arctg |
| +k*π , k∊C |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
A może po prawej stronie ma być
P{3} ?
17 gru 21:26
Eta:
√3 ?
17 gru 21:26
PW: Pewnie tak
17 gru 21:36
Matylda: dokładnie tak przepraszam za błąd
17 gru 22:06
martyna: Rozwiaz rownanie
a) 3tg(π/4−x)= √3ℛ
b)sin2x=1/4
c)2cos2x+5cosx=3
d)cosx+2sinx=1
e)tg2x=1
f)2sin2x−3cosx=3
24 lis 09:09
Jerzy:
| | √3 | |
a) ⇔ tg(π/4 − x) = |
| ⇔ π/4 − x = π/6 + kπ ⇔ x = π/4 − π/6 − kπ ⇔ |
| | 3 | |
⇔ π/12 + kπ
24 lis 09:15