.
Janek: Witam mam pewien problem z zadankiem z wzorem Taylora i proszę o pomoc
Treść zadania brzmi
Niech f(x)= arctg x
a) Zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=1 i wyznacz przybliżoną
wartość f(0)
no to sobie to elegancko robie i wychodzi
f(x)≈ (−x
2 +4x +π −3)/4
f(0)= (π−3)/4
b) zapisz rozwinięcie Taylora drugiego rzędu funkcji f wokół punktu x0=0 i wyznacz przybliżoną
wartość f(1)
no to elegancko wychodzi
f(x)≈x
f(1)≈1
c) porównaj uzyskane przybliżenia z wartościami faktycznymi
i tu właśnie jest problem bo nie wiem jak to zrobić

pomoże ktoś ?