granice funkcji
Toby: lim(sin(1/x)/x)=?
x→∞
Ile wynosi ta granica? nieskończoność? czy jeżeli mnożymy granice z ciągu ograniczonego przez
nieskończoność, to daje nam to nieskończoność, proszę o pomoc.
17 gru 20:35
3Silnia&6: cos ograniczonego przez nieskonczonosc to 0
17 gru 20:56
Toby: przepraszam pomyliłem się x ma dążyć do 0.
17 gru 21:03
Radek: No to pewnie zaprzyjaźniłeś się z de L'Hospitalem
17 gru 21:04
Toby: cos ograniczonego razy nieskończoność to nieskończoność? a jak to jest dla granic dwustronnych
gdy mamy cos ograniczonego razy minus nieskończoność to minus nieskończoność?
17 gru 21:05
J:
| | sin(1/x) | | 1 | |
= lim |
| * |
| = ...? |
| | 1/x | | x | |
17 gru 21:08
Toby: de L'hosptala już polubiłem, ale nie mam na myśli tego
17 gru 21:08
J:
..nie potrzeba go w to mieszać ...
17 gru 21:10
Toby: lim sin1/xx chodzi mi o to
17 gru 21:11
J:
| | sin(1/x) | |
napisałem Ci ...21:08 [ to jest już po przekształceniu |
| ] .. |
| | x | |
17 gru 21:13
17 gru 21:14
17 gru 21:16
Toby: rozumiem, ale sin 1/x−>∞, przy x−>0, więc limsin1/x1/x nie jest równe 1
17 gru 21:23
Toby: moje pytanie brzmi "czy nieskończoność razy coś ograniczonego to nieskończoność"?
17 gru 21:25