wyznacz a1 i q
paweoo: Wyznacz a1, an oraz q.
a5+a8=1024
a3+a6=256
....
doszedłem do momentu w którym:
a1 q4(1+a1 q3)=1024
a1 q2(1+a1 q3)=256
co dalej muszę zrobić z tym układem?
17 gru 20:31
J:
..podzielić stronam...
17 gru 20:33
Bogdan:
podziel równania stronami
17 gru 20:33
Bogdan:
17 gru 20:33
irena_1:
Podzielić stronami i masz:
q2=4
q=2 lub q=−2
i podstawić
a1q2+a1q5=256
4a1+32a1=256 lub 4a1−32a1=256
17 gru 20:36
paweoo: po podzieleniu wyjdzie: 4a1 q=a1 q2 ?
Wybaczcie takie pytania ale chce mieć pewność że nie robię błędu.
17 gru 20:38
J:
..coś kiepsko dzielisz..
17 gru 20:39
paweoo: Dzięki. trudne nie było
17 gru 20:41