qq
undefined: Jest ktoś kto mógłby mi coś wytłumaczyć? Dziekuje
17 gru 19:59
Mila:
Najpierw napisz o co chodzi.
17 gru 20:00
PW: O qq.
17 gru 20:06
kyrtap:
17 gru 20:07
Hajtowy:
17 gru 20:10
undefined: NIe rozumiem skąd bierze się ax i 10x, w roz. są wyraźne odstępy więc musi być na to jakis
sposób.
Wyznacz wartość współczynnika a i b tak, aby wielomian W(x) x
4−3x
3 +8x
2 + ax + b był
podzielny przez wielomian P(x)=x
2−x+5.
Zdjęcie:
http://cubeupload.com/im/1tuZ6G.jpg
Dzięki za pomoc.
17 gru 20:12
Tadeusz:
...tak zapisano aby było przejrzyście −
17 gru 20:19
PW: ax było w wielomianie, więc musi zaistnieć jako kolejny składnik przy dzieleniu.
10x wzięło się stąd, że mnożymy −2x przez 5 (i zapisujemy jako +10x po zmianie znaku).
17 gru 20:20
Mila:
Spróbuj sam podzielić, to zrozumiesz.
17 gru 20:21
undefined: @Mila nie rozumiem. Nie wiem co tam się dzieje z ax+b.
17 gru 20:29
undefined: chodzi mi tylko o zniknięcie b
17 gru 20:30
Mila:
Mam dzielić i wyjaśniać?
17 gru 20:34
undefined: Nie trzeba, nie chcę żebyś musiała to wszystko pisać.
17 gru 20:36
undefined: Dobrze Mila już to zrozumiałem. Super
17 gru 20:39
Mila:
Piszę, czekaj.
17 gru 20:39
undefined: kurcze odświeżyłaś w tym samym momencie i teraz już tego nie zobaczysz

Dziękuję za napisanie wyjaśnienia.
17 gru 20:40
Mila:
(x4−3x3+8x2+ax+b): (x2−x+5) = x2−2x+1
−(x4−x3+5x2)
================ teraz wykonuję odejmowanie
−2x3+3x2
−(−2x3+2x2−10x)
=================== wykonuję odejmowanie
x2+10x+ax
−(x2−x+5)
======================odejmuję
10x+ax+x−5+b to jest reszta ( b spisałam)
R(x)=11x+ax+b−5
R(x)=x(11+a)+(b−5)
17 gru 20:44
undefined:
17 gru 20:51